Κάλεσμα για μαζική ανυπακοή στις συλλήψεις για ελεύθερη κατασκήνωση

Με αφορμή τα τελευταία κρούσματα καταστολής της ελεύθερης κατασκήνωση σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας, καλούμε όσους είχαν νομικά τραβήγματα λόγω της ελεύθερης κατασκήνωσης να επικοινωνήσουν μαζί μας.
Μια ομάδα νομικής στήριξης έχει στηθεί και θα επιδιώξουμε μαζικές προσφυγές και άλλες νομικές κινήσεις.

Καλούμε όσους ενδιαφέρονται να στηρίξουν το δικαίωμα στην ελεύθερη κατασκήνωση να επιδιώξουν μαζικές συλλήψεις, να αρνηθούν την αποπληρωμή του προστίμου και να δώσουν αριθμό ΑΦΜ στις Αρχές, αλλά και να επιδιώξουν να πάει η υπόθεσή τους στο Εφετείο.

Όσοι αντιμετωπίσατε φέτος ή άλλη χρονιά αυτόφωρη σύλληψη και την επιβολή προστίμου για την ελεύθερη κατασκήνωση, επικοινωνήστε στο iliosporoi@yahoo.gr
για να οργανώσουμε την αντίδρασή μας μαζικά και για να σας φέρουμε σε επαφή με τη νομική ομάδα στήριξης.

Θυμίζουμε ότι:
1. Το έργο της καταστολής γίνεται πολύ δύσκολο όταν όλοι/ όλες σέβονται κάποιες βασικές αρχές αυτοδιαχείρισης (δημιουργία κοινόχρηστων κομποστ τουαλετών, περισυλλογή- διαχωρισμός- συγκέντρωση σκουπιδιών [κυρίως χρησιμοποιημένων χαρτιών τουαλέτας, πλαστικών και γόπες τσιγάρων], δημιουργία κάδων απορριμμάτων, αποφυγή στησίματος σκηνής σε περιπατητικά μονοπάτια και για να “καβατζωθεί” ο χώρος για μελλοντική χρήση, κλπ) καθώς και συνύπαρξης (συλλογικοποίηση, εβδομαδιαίες συνελεύσεις, σεβασμός συγκατασκηνωτών, διαβούλευση πάνω σε αρχές αυτοδιαχείρισης κάθε περιοχής, κλπ)
2. Το πλημμέλημα είναι αυτόφωρο, δηλαδή σημαίνει σύλληψη κατευθείαν (την οποία βέβαια μπορείτε να αποτρέψετε συλλογικά και μαζικά). Μόνη νόμιμη αντίσταση που μπορείτε να κάνετε είναι να μην βγείτε από τη σκηνή. Η σκηνή θεωρείται κατοικία, καλύπτεται από άσυλο (άρθρο 9 παρ. 1 εδ. Α του Συντάγματος) και η είσοδος αστυνομικού οργάνου επιτρέπεται μόνο με ένταλμα.
3. Η απαγόρευση χρήσης των κοινόχρηστων χώρων, μέσω κατασκήνωσης εκεί, προσβάλλει το δικαίωμα της προσωπικότητας, το οποίο κατοχυρώνεται και συνταγματικά (άρθρο 5 του Συντάγματος και άρθρο 57 του Αστικού Κώδικα). Η προσωπικότητα συνίσταται σε ένα σύνολο αξιών αναπόσπαστα δεμένων με κάθε πρόσωπο, ως ον έχον σωματική, ψυχική, πνευματική και κοινωνική ατομικότητα. Στα απόλυτα προστατευόμενα αγαθά που απαρτίζουν την προσωπικότητα είναι η σωματική και πνευματική υγεία όπως και η ελευθερία. Το ελεύθερο camping συνδέεται άμεσα με τα εν λόγω δικαιώματα, αφού οι κάθε είδους διακοπές αποτελούν τρόπο εξασφάλισης σωματικής και ψυχικής ελευθερίας. Στο αυτόφωρο διεκδικείστε την αθωότητά σας στη βάση της αντισυνταγματικότητας του νόμου (προσβολή άρθρων 5, 9 και 24 του Συντάγματος).
4. Σύμφωνα με το Αριθ. 148/2004 Βούλευμα του Πλημμελειοδικείου Λευκάδας αν δεν υπάρχει ξεκάθαρη σήμανση ότι απαγορεύεται η κατασκήνωση ή ότι απαιτείται άδεια από τον ΕΟΤ για να κατασκηνώσει κανείς στην περιοχή, τότε δεν μπορεί να κριθεί κανείς ένοχος.

Εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στους συλληφθέντες και στο διήμερο ενάντια στην καταστολή της ελεύθερης κατασκήνωσης (20-22 Αυγούστου) στη Πρέβελη.

Καλούμε όλες/ όλους να αναλάβετε αντίστοιχες πρωτοβουλίες σε όλη την Ελλάδα και να συντονιστείτε με το Κίνημα για την Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση http://freecampgr.blogspot.com/
(στο μπλογκ υπάρχει και ένας σύντομος νομικός οδηγός)

Εδώ ένα γενικό πλαίσιο αρχών ελεύθερης και υπεύθυνης κατασκήνωσης
http://www.iliosporoi.net/index.php?option=com_content&view=article&id=306:2010-07-07-18-15-31&catid=56:views&Itemid=364

Δεν θα ζητήσουμε άδεια από κανένα για να είμαστε ελεύθεροι

Ηλιόσποροι
iliosporoi@yahoo.gr
http://www.iliosporoi.net

Κίνημα για την Ελεύθερη και Υπεύθυνη Κατασκήνωση http://freecampgr.blogspot.com